Ας ξεκινήσουμε με μια πρώτη κοινή παραδοχήότι βάσει νόμου όλοι οι σκύλοι πρέπει να κυκλοφορούν με οδηγό που καταλήγει σε ένα “εκπαιδευτικό εργαλείο” – περιλαίμιο, σαμαράκι, πνίχτη, χάλτι και πολλά ακόμα…

Σήμερα θα μιλήσουμε για τα δύο επικρατέστερα εκπαιδευτικά εργαλεία – το περιλαίμιο και το σαμαράκι.

Όταν θα λέμε περιλαίμιο, θα εννοούμε ένα σταθερό κολάρο, είτε με κλείσιμο τύπου κλιπ είτε τύπου ζώνης, στο κατάλληλο μέγεθος για τον κάθε σκύλο, που φοριέται γύρω από τον λαιμό του σκύλου.
Όταν θα λέμε σαμαράκι, θα εννοούμε ένα στηθόλουρο, που “αγκαλιάζει” τον θώρακα του σκύλου, πάντα στο κατάλληλο μέγεθος για τον κάθε σκύλο.
Για έναν σκύλο που τραβάει στην βόλτα, η πιο συχνή επιλογή των κηδεμόνων είναι το σαμαράκι, καθώς αυτό ξεκουράζει λίγο περισσότερο τους ίδιους και ο σκύλος δεν δείχνει να ταλαιπωρείται όσο τραβάει.

Ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή! Πού έχετε δει σκύλους να φορούν σαμαράκι;

Η απάντηση είναι…στους σκύλους εργασίας.
Στους σκύλους ελκήθρων, στους σκύλους που εκπαιδεύονται σε καθήκοντα προστασίας και σωματοφυλαξής, στους σκύλους οδηγούς κ.ά.

Αυτό συμβαίνει, γιατί σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, το σαμάρι δίνει την απαραίτητη ελευθερία κίνησης στον σκύλο και μάλιστα του ενισχύει την δυνατότητα να..τραβάει! Γιατί ο τρόπος με τον οποίο το σαμαράκι αγκαλιάζει τον θώρακά του, τον βοηθάει να πάρει πρωτοβουλίες, να αναπτύξει ταχύτητα σε ό,τι κάνει και τον προστατεύει από τραυματισμούς στον αυχένα που μπορεί να προέλθουν από υπερβολικό τράβηγμα.

Και για να σκεφτούμε τώρα λίγο πιο κριτικά…ανήκει ο σκύλος σε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις; Ή μήπως το σαμαράκι είναι μια δική μας ανάγκη για να λύσουμε το πρόβλημα του τραβήγματος;

Τώρα που γνωρίζετε, μπορούμε να κάνουμε μια δεύτερη κοινή παραδοχήότι το σαμαράκι ΕΝΙΣΧΥΕΙ το τράβηγμα στο λουρί.

Και μάλιστα, αν το υλικό ή το μέγεθός του δεν είναι το κατάλληλο, πολλές φορές ερεθίζει τον σκύλο στην περιοχή εσωτερικά των αγκώνων του.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το σαμαράκι δεν είναι κατάλληλο για κανένα σκύλο, ή ότι το περιλαίμιο είναι η κατάλληλη επιλογή για όλα!
Απεναντίας, σε κουτάβια που τραβάνε στο λουρί και δεν εκπαιδεύονται, ένα περιλαίμιο μπορεί να επιβαρύνει τον αυχένα τους ενώ το σαμαράκι όχι.

Η τρίτη κοινή παραδοχή που θα κάνουμε μαζί σήμερα, είναι ότι αν ένας σκύλος γνωρίζει την σωστή συμπεριφορά στο λουρί και στην βόλτα, δεν τραβάει ούτε φορώντας σαμαράκι ούτε περιλαίμιο.

Μην καλύπτετε το πρόβλημα χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο που μάλιστα το ενισχύει!
Η εκπαίδευση είναι η απάντηση στο πρόβλημα του τραβήγματος, γιατί μέσα από αυτήν ο σκύλος μαθαίνει όχι μόνο ότι δεν πρέπει να μας τραβάει, αλλά και ότι η δική μας παρουσία στη βόλτα είναι πολύ πιο σημαντική από τα υπόλοιπα εξωτερικά ερεθίσματα!

Αντιμετωπίζετε δυσκολία με το τράβηγμα στη βόλτα;

✔️Κλείστε τώρα ένα δωρεάν μάθημα γνωριμίας συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας παρακάτω και εμείς θα σας καλέσουμε άμεσα για να το προγραμματίσουμε!

[wpforms id=”1468″ title=”false” description=”false”]