Όταν μιλάμε για dog agility, πρόκειται για αγώνες ταχύτητας και ευκινησίας, σε μια προκαθορισμένη διαδρομή με εμπόδια προσαρμοσμένα για τους σκύλους, όπου ο χειριστής καλείται να γίνει ομάδα με τον σκύλο του και να τον καθοδηγήσει σωστά σε όλα τα εμπόδια της διαδρομής!!Σκοπός της κάθε διαδρομής είναι χειριστής και σκύλος να την ολοκληρώσουν με τα λιγότερα δυνατά λάθη στον καλύτερο δυνατό χρόνο.

 

Ποιες όμως είναι οι πιο συχνές λανθασμένες πεποιθήσεις που ακούμε για το agility και ποια είναι η αλήθεια;

 

1. Agility μπορούν να κάνουν μόνο οι καθαρόαιμοι & αθλητικοί σκύλοι.

Λάθος!

Agility μπορούν να κάνουν όλοι οι υγιείς σωματικά σκύλοι, ανεξάρτητα από το μέγεθος, την ηλικία ή την φυλή τους(καθαρόαιμοι ή ημίαιμοι). Η προπόνηση και το ασκησιολόγιο προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ξεχωριστού σκύλου.

2. Για να κάνω agility, ο σκύλος μου πρέπει να έχει βασική υπακοή.

Λάθος!

Για να κάνετε agility με τον σκύλο σας, εκείνος πρέπει να έχει ΚΙΝΗΤΡΟ! Δηλαδή, να του αρέσει το φαγητό ή το παιχνίδι. Αυτό μας αρκεί, για να του μάθουμε agility!

3. Agilty μπορούν να κάνουν σκύλοι σε περιοσμένες ηλικίες.

Λάθος!

Από νεαρή ηλικία (κουτάβια 3 μηνών) μπορούμε να ξεκινήσουμε με παιχνίδια προετοιμασίας για το agility και ακόμα και για μεγαλύτερης ηλικίας σκυλιά, υπάρχει το agility βετεράνων!

4. Κοντά στο σπίτι μας υπάρχει ένα πάρκο σκύλων με ξύλινα εμπόδια και εκεί κάνουμε agility!

Λάθος!

Το agility είναι ένα σπορ που όπως κάθε άλλο, διέπεται από κανονισμούς και – το πιο σημαντικό – υπάρχουν προδιαγραφές κατασκευής των εμποδίων, για την ασφάλεια των σκύλων! Η χρήση ακατάλληλου εξοπλισμού, μπορεί να προκαλέσει αρνητικές εμπειρίες ή ακόμα και τραυματισμούς στους σκύλους.

5. Το agility είναι μια δραστηριότητα για όσους έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο!

Λάθος!

Το agility μπορεί να αποτελέσει ένα hobby για τον κηδεμόνα & τον σκύλο του με μια συχνότητα 1 φορά την εβδομάδα. Ένα ομαδικό μάθημα διαρκεί συνήθως γύρω στη 1,5 ώρα, όπως σε οποιοδήποτε άλλο ομαδικό σπορ!

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας για να μαθαίνετε πρώτοι για όλα μας τα νέα!