Νέος σκύλος στην οικογένεια!

Εάν και εσείς βρίσκεστε σε σκέψη για το εάν μπορείτε να εντάξετε έναν σκύλο στην οικογένειά σας, εάν αναρωτιέστε κατά πόσο θα τα καταφέρετε, ή εάν δεν γνωρίζετε πώς να διαχειριστείτε την άφιξη ενός νέου σκύλου στο σπίτι, το άρθρο αυτό είναι για εσάς!

Εδώ, θα αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα της απόκτησης ενός σκύλου στην οικογένεια αλλά και τις πιο σημαντικές συμβουλές για μια ομαλή ένταξη & αρμονική συμβίωση! 

Ανεξάρτητα από το μέγεθος, την φυλή και την ηλικία ενός σκύλου, οι λόγοι απόκτησής του συνδέονται πάνω από όλα με την ανθρώπινη ανάγκη μας για συντροφικότητα και στοργή. Από την φύση μας, απολαμβάνουμε να δίνουμε και να παίρνουμε αγάπη και ενδιαφέρον! 

Οι σκύλοι ανταποκρίνονται υπέροχα στην φροντίδα και την προσοχή, προσφέροντας απλόχερα ανιδιοτελή αγάπη και δημιουργώντας δυνατούς δεσμούς με τα μέλη της οικογένειας. 

Τι γίνεται όμως όταν η οικογένεια δεν έχει εμπειρία με τη διαχείριση του νέου σκύλου που μόλις έφτασε;  

Για να διασφαλίσουμε μια αρμονική συμβίωση, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τις ισορροπίες αλλά και να θέσουμε κοινούς κανόνες σχετικά με τον σκύλου= που θα ισχύουν για όλα τα μέλη της οικογένειας. Και αυτό, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με σαφή & δίκαιη οριοθέτηση! 

  1. Μάθετε στα παιδιά σας να σέβονται την φύση του ζώου και εξηγήστε τους τις ανάγκες του.  
  2. Παραμείνετε υπομονετικοί και επεξηγηματικοί προς τα παιδιά σας σε όλες τους τις απορίες σε σχέση με τον σκύλο – μην ξεχνάτε πως είναι κάτι εντελώς καινούριο για όλη την οικογένεια! 
  3. Ποτέ μην αφήνετε ένα μικρό παιδί μόνο του με τον σκύλο, καθώς μπορεί να συμβούν ατυχήματα που θα οδηγήσουν σε έλλειψη εμπιστοσύνης και από τις δύο πλευρές (σκύλος/παιδί). 
  4. Συμπεριλάβετε το παιδί σας στη φροντίδα του σκύλου! Έτσι τα παιδιά ξεκινούν και αντιλαμβάνονται την ευθύνη ενός κατοικίδιου ζώου. 
  5. Φροντίστε να έχει ο σκύλος σας έναν δικό του ήσυχο χώρο στον οποίο μπορεί να πάει να χαλαρώσει, εφόσον το επιθυμεί. 
  6. Να θυμάστε πάντα πως στο σύστημα μιας οικογένειας, κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται παραμελημένος. Γι’αυτό, είναι σημαντικό τα παιδιά μας να γνωρίζουν πως τους διαθέτουμε αποκλειστικά δικό τους χρόνο μαζί με εμάς. Αντίστοιχα, πρέπει και ο σκύλος μας να έχει τη δυνατότητα να εκτονώνεται και να καλύπτει τις ανάγκες του σε κάποια δική του, ξεχωριστή δραστηριότητα! (βόλτα, παιχνίδι, εκπαίδευση) 

….Αν ακόμα σκέφτεστε εάν πρέπει να καλωσορίσετε έναν νέο σκύλο στην οικογένειά σας, να είστε σίγουροι πως πριν αποφασίσετε, έχετε κάνει την έρευνά σας και έχετε συλλέξει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες!

Υπάρχει τεράστιο εύρος σε διαφορετικές φυλές σκύλων, για να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στην δική σας οικογένεια.  

Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη επιλογή είναι να συμβουλευτείτε έναν εκπαιδευτή που θα σας καθοδηγήσει στην εύρεση της κατάλληλης φυλής σκύλου που να ταιριάζει στην καθημερινότητά σας αλλά και να σας μυήσει αργότερα στην εκπαίδευσή του!  

Ακόμα και στην περίπτωση που επιθυμείτε να υιοθετήσετε έναν σκύλο από ένα καταφύγιο, ένας έμπειρος εκπαιδευτής μπορεί να αξιολογήσει τις επιλογές και να ξεχωρίσει εκείνον που θα προσαρμοστεί καλύτερα στην οικογένειά σας. 

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές και λαμβάνοντας καθοδήγηση από έναν επαγγελματία, είναι σίγουρο πως δεν θα μετανιώσετε την απόφασή σας και θα κάνετε στην οικογένειά σας το πιο όμορφο δώρο!

Να θυμάστε – δεν υπάρχει τίποτα πιο αληθινό στον κόσμο από την αγάπη ενός ζώου!