Τι ράτσα είναι το σκυλάκι που ανεβάσατε για υιοθεσία;

– Εεεεε, Είναι μιξ Κανίς με Γκριφόν! Γερμανικό Ποιμενικό με Μαλινουά. Μπόρντερ κολλει με Χάσκι. Πιτ Μπουλ με Ντόγκο Αρτζεντίνο.

Και τι σημασία έχει;

Είναι ένας σκύλος ενήλικος, που δεν γνωρίζουμε από πού προέρχεται, πώς μεγάλωσε, τι βιώματα έχει ή πώς αντιδράει σε νέες καταστάσεις. Δεν γνωρίζουμε την μακροπρόθεσμη υγεία του, ούτε τις πιθανές ανάγκες του.

Φαινομενικά ίσως να μπορούμε να υποθέσουμε τι φυλές έχουν συντελέσει στο τελικό ΜΙΞ, όμως ακόμα και έτσι, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με σιγουριά για τον σκύλο που έχουμε απέναντί μας, εάν δεν δώσουμε τον χρόνο για να τον γνωρίσουμε. 

Αμέτρητες είναι οι αγγελίες που ανεβαίνουν καθημερινά «ημίαιμων» ή ακόμα και «καθαρόαιμων» «βαφτισμένων» σκύλων από σωματεία, συλλόγους, εθελοντές που προσπαθούν απεγνωσμένα – με το δίκιο τους – να τους βρουν σπίτι!

Γιατί όμως έχει ο κόσμος τόσο ανάγκη να ακούει ότι υιοθετεί έναν σκύλο μιας συγκεκριμένης φυλής; 

Είναι επειδή έχει μελετήσει τόσο καλά τα χαρακτηριστικά της φυλής και είναι σίγουρος πως του ταιριάζουν;

Όχι, γιατί αν το είχε κάνει αυτό, θα γνώριζε πως η υιοθεσία ενός ημίαιμου σκύλου που μοιάζει φαινομενικά με κάποια φυλή δεν έχει καμία σχέση με την απόκτηση ενός καθαρόαιμου που αντικατοπτρίζει το πρότυπο της εκάστοτε φυλής.

Η απάντηση στο γιατί όλοι βαφτίζουν τα ημίαιμα σκυλιά «κάτι» «ρατσάτο», είναι γιατί ακόμα και οι ίδιοι δυστυχώς, πιστεύουν πως μόνο έτσι θα έχουν ελπίδα να βρουν σπίτι. 

Και δυστυχώς αυτή η παρανόηση, είναι που στην ουσία ενισχύει σε τεράστιο βαθμό τον ρατσισμό απέναντι στα ημίαιμα σκυλιά. 

Όσοι έχετε ημίαιμα σκυλιά για υιοθεσία ή έχετε υιοθετήσει ήδη έναν ημίαιμο σκύλο, πείτε το με περηφάνεια!

Πείτε το γιατί είναι προς τιμήν σας, που δώσατε ευκαιρία και οικογένεια σε έναν σκύλο για τον οποίο δεν γνωρίζατε απολύτως τίποτα, εν αντιθέσει ανοίξατε την καρδιά σας και τον αποδεχτήκατε για αυτό που είναι. 

Μην πέφτετε στην παγίδα να τον ονομάσετε «ημίαιμο κάτι», διότι έτσι μειώνετε την μοναδικότητά του και κυρίως ενισχύετε την τάση απόκτησης σκύλων που μοιάζουν με καθαρόαιμους!

Ας σταματήσει εδώ η ανάγκη βάφτισης ράτσας των σκύλων προς υιοθεσία και ας δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην επιλογή του κατάλληλου σκύλου για τους ενδιαφερόμενους με βάση την συμπεριφορά του.

Και για όσους δεν αρκεί η αλήθεια, ότι δηλαδή ο σκύλος είναι ημίαιμος και τέλος, καλά θα κάνουν να μην υιοθετήσουν καν, καθώς έχουν επιλέξει να το κάνουν για λάθος λόγους. 

Για όσους φυσικά επιθυμούν μια συγκεκριμένη φυλή για συγκεκριμένους λόγους, υπάρχουν τα σχετικά, αναγνωρισμένα και νόμιμα εκτροφεία.

Μην ξεχνάτε:

Κανένας, ΚΑΝΕΝΑΣ, δεν μπορεί να σας πει με σιγουριά τι φυλές έχει μέσα το ημίαιμο σκυλάκι σας. 

Ούτε ο εκπαιδευτής, ούτε ο κτηνίατρος, ούτε οι εθελοντές της Φιλοζωικής!

Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να δώσετε χρόνο στην γνωριμία σας με τον σκύλο, ίσως και να τον φιλοξενήσετε, και με την βοήθεια ενός εκπαιδευτή να αποφασίσετε εάν ταιριάζει στον δικό σας χαρακτήρα & τρόπο ζωής. 

Στηρίζουμε τις υπεύθυνες υιοθεσίες ΟΛΩΝ των αδέσποτων σκύλων, χωρίς εξαιρέσεις και ταμπέλες!