Οι νέες συνθήκες της πανδημίας μας έχουν επηρεάσει όλους σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας. Προσπαθούμε ακόμα να προσαρμοστούμε στα πρωτόγνωρα μέτρα της κοινωνικής απομόνωσης!

Τι γίνεται όμως, εάν η περίοδος αυτή σας πετυχαίνει με ένα νέο κουτάβι στο σπίτι;

Οι πρώτοι μήνες ζωής ενός κουταβιού είναι οι πιο σημαντικοί για την διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Γι’αυτό, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι  το κουτάβι μας θα γνωρίσει έγκαιρα τον μεγάλο κόσμο..! 

Η έλλειψη κοινωνικοποίησης κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου αποτύπωσης μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης προβληματικών συμπεριφορών, όπως φοβίες θορύβων/ανθρώπων/άλλων ζώων ή και αργότερα επιθετικότητα λόγω φόβου.  Γνωρίζοντας τον κόσμο στο κουτάβι με θετικό τρόπο, είναι ζωτικής σημασίας για έναν ευτυχισμένο και ισορροπημένο σκύλο στο μέλλον.  

Με κάθε νέα θετική εμπειρία, το  κουτάβι μας δυναμώνει, καλλιεργεί την αυτοπεποίθησή του και ξεκινά να φτιάχνει τη  δική του “κοσμοθεωρία”. 

Είναι δυνατό να παρέχετε στο κουτάβι σας πολύ σημαντικές εμπειρίες ακόμη και όταν είστε κοινωνικά απομονωμένοι – ακόμα και όταν ο έξω κόσμος είναι διαφορετικός, τα μαγαζιά κλειστά και οι δρόμοι άδειοι! 
Η κοινωνικοποίηση δεν αφορά μόνο άλλους σκύλους και ανθρώπους, αλλά όλο το σύνολο εμπειριών που θα αποκτήσει το κουτάβι μας κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του. 

Ας επωφεληθούμε λοιπόν από τον επιπλέον χρόνο στο σπίτι και ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εάν η περίοδος κοινωνικής απομόνωσης συμπίπτει με την  περίοδο κοινωνικοποίησης του κουταβιού μας! 

 

Μερικές συμβουλές από την ομάδα μας!

  • Η έξοδος από το σπίτι είναι σημαντική για την σωματική και ψυχική υγεία κάθε σκύλου! Βγάλτε βόλτα το κουτάβι σας αρκετές φορές μέσα στην ημέρα φροντίζοντας να του δίνετε χρόνο να εξερευνήσει, να μυρίσει και να επεξεργαστεί τον κόσμο. Μπορείτε και απλά να καθίσετε σε ένα σημείο στο δρόμο ή ακόμα και στη βεράντα σας μαζί του για να παρακολουθήσετε τον κόσμο να περνάει. Να έχετε το κουτάβι πάντα με λουρί για ασφάλεια! 
    Κάθε φορά που παρατηρεί κάτι νέο, όπως ένα φορτηγό που κάνει πολύ θόρυβο, μια γάτα ή τον γείτονα να βγάζει το δικό του σκύλο βόλτα, το κουτάβι “κοινωνικοποιείται”, γιατί εξοικειώνεται και μαθαίνει να ζει με τις νέες εικόνες. 
  • Αντιμετωπίστε το άγχος αποχωρισμού ΠΡΙΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ! Το γεγονός ότι έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε όλη μέρα μαζί με το κουτάβι μας δεν σημαίνει πως πρέπει να το κάνουμε, γιατί αυτό είναι κάτι που όταν τελειώσει η κοινωνική απομόνωση θα αλλάξει και το κουτάβι μας δεν θα είναι καθόλου χαρούμενο με αυτήν την αλλαγή! Γι’αυτό, φροντίστε από τώρα να ξεκινήσετε να αφήνετε το κουτάβι σας μόνο του κατά τη διάρκεια της μέρας, έστω σε ένα διαφορετικό δωμάτιο ή στο crate του.  
  • Μάθετε στο κουτάβι σας συνήθειες που θα έχει για όλη του τη ζωή! Αυτές μπορεί να είναι η εξοικείωση με έναν απλό κτηνιατρικό έλεγχο ή τη φροντίδα ενός groomer, όπως το κόψιμο των νυχιών & το χτένισμα. Κάντε το κουτάβι σας μπάνιο και στεγνώστε το με σεσουάρ! Είναι τόσο πιο εύκολο να συνηθίσει όλα τα παραπάνω όσο είναι μωρό! 
  • Παίξτε με το κουτάβι σας και ενθαρρύνετε το να σκέφτεται και να είναι δημιουργικό! Ο ψυχικός εμπλουτισμός είναι ακόμα πιο σημαντικός τώρα που περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Τα διαδραστικά παιχνίδια (κρυφτό, tug of war), τα παιχνίδια όσφρησης και τα παιχνίδια σκέψης (puzzle, εκμάθηση tricks) βοηθούν το κουτάβι να εκτονώσει την τρελή του ενέργεια και καλλιεργούν την εμπιστοσύνη μεταξύ μας! Η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη για το χτίσιμο μιας δυνατής σχέσης με τον σκύλο μας. Θυμηθείτε να επιβραβεύετε συχνά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού! Μερικές ιδέες για παιχνίδια στο σπίτι μπορείτε να δείτε στο κανάλι μας στο Youtube!

Εάν όλα αυτά σας φαίνονται δύσκολα στον προγραμματισμό ή στην εκτέλεση, μπορούμε εμείς να σας καθοδηγήσουμε, δίνοντας σας ιδέες και τρόπους, προσαρμοσμένες στις δικές σας δυνατότητες για να κοινωνικοποιήσετε το κουτάβι σας στο σπίτι και στον έξω κόσμο! 

Μπορούμε επίσης να συζητήσουμε τις κοινές συμπεριφορές ενός κουταβιού, όπως τα ατυχήματα τουαλέτας ή οι ζημιές, και να σας βοηθήσουμε να τα αντιμετωπίσετε αλλά και να αποτρέψετε την εμφάνιση προβληματικών συμπεριφορών στο μέλλον. 

Επιπλέον, θα στηρίζετε μια μικρή επιχείρηση σε μια δύσκολη περίοδο! 

Μην περιμένετε μέχρι να είναι πολύ αργά για να κοινωνικοποιήσετε το κουτάβι σας! 

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα κατάλληλο πλάνο και υπεύθυνη δέσμευση σε αυτό. Καλή επιτυχία και εμείς είμαστε στη διάθεσή σας!! 

 

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορείτε να λαμβάνετε όλα μας τα νέα άρθρα κάνοντας εγγραφή στο Newsletter μας!

    *Απαιτείται