Η αιώνια απορία όλων των κηδεμόνων όταν ξεκινούν την εκπαίδευση με χρήση τροφής ως επιβράβευση είναι…

“Και τι δηλαδή, πάντα θα πρέπει να έχω λιχουδιές για να με ακούει;”

Και το συχνότερο παράπονο πολλών κηδεμόνων που έκαναν εκπαίδευση με τη μέθοδο αυτή είναι…

“Ο σκύλος μου κάνει αυτά που του λέω μόνο όταν ξέρει ότι θα πάρει κάτι.”

Ας αναλύσουμε λοιπόν σε βάθος αυτόν τον τρόπο σκέψης!

Όπως όλα τα ζώα, οι σκύλοι σκέφτονται και πράττουν με βάση τα ένστικτά τους. Έτσι, οι πράξεις τους καθορίζονται από τις συνδέσεις που έχουν κάνει στο μυαλό τους με τα διάφορα ερεθίσματα.

Για παράδειγμα:

Ένας σκύλος που βλέπει το λουρί του και χοροπηδάει, είναι επειδή έχει συνδέσει την εμφάνιση του λουριού με την βόλτα του.

Ένας σκύλος που βλέπει το λουρί του και αμέσως κάθεται, είναι επειδή κάποιος του έχει προσθέσει μια παράμετρο στην παραπάνω πρόταση – ότι για να βάλεις το λουρί και να πας βόλτα, πρέπει πρώτα να καθίσεις.

Και στις δύο περιπτώσεις ο σκύλος παίρνει αυτό που θέλει – την βόλτα του. Όμως στην δεύτερη περίπτωση, ο σκύλος έχει συνεργαστεί με τον κηδεμόνα για να πάρει αυτό που επιθυμεί.

Κάπως έτσι θα προσπαθήσουμε να σας εξηγήσουμε και τη χρήση της λιχουδιάς:

Στα περισσότερα σκυλιά αρέσει το φαγητό – πόσο μάλλον όταν τους το παρέχουμε σε αφθονία! Γιατί στην ζωή που είχε ένας σκύλος πριν μας γνωρίσει, δεν το είχε και τόσο δεδομένο. Είτε γιατί ήταν αδέσποτος και το είχε στερηθεί, είτε ακόμα και γιατί έζησε ως κουτάβι με τα αδέρφια του και έμπαινε σε ανταγωνισμό μαζί τους για να διεκδικήσει τη μερίδα του!

Έτσι η εκπαίδευση με λιχουδιές ως επιβράβευση σε πολλά σκυλιά έχει γρήγορη πρόοδο και ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Οι δυσκολίες όμως εμφανίζονται, όταν οι λιχουδιές ελαττώνονται σε μια προσπάθεια η εκπαίδευση να παραμείνει ως έχει και ο σκύλος μας καταλαβαίνει πως τα πράγματα αλλάζουν από πλευράς μας… 

Ξεκινά και αμφισβητεί τις εντολές, γίνεται αδιάφορος, κι αν μάλιστα εμείς μπούμε στο σκεπτικό να του προσφέρουμε κάτι ακόμα πιο δελεαστικό για να τον καλοπιάσουμε, τότε ο σκύλος μας γίνεται και επιλεκτικός!

Είναι ένας φαύλος κύκλος που πλέον για να διακοπεί, χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση που ονομάζεται από εμάς “επανεκπαίδευση”. Δηλαδή εμείς ως εκπαιδευτές πρέπει να του αλλάξουμε την κοσμοθεωρία και όλες τις συνδέσεις σχετικά με την επιβράβευση με τροφή και να του μάθουμε πως ο κηδεμόνας του είναι το μέσο για να ικανοποιήσει ο σκύλος τις επιθυμίες του.

Είμαστε υπέρ της χρήσης τροφής για επιβράβευση και τη θεωρούμε πολύ αποτελεσματική, ειδικά εφόσον έχουμε έναν σκύλο λαίμαργο και εύκολα εκπαιδεύσιμο με αυτή τη μέθοδο.

Όμως πάντα φροντίζουμε να μαθαίνουμε στον σκύλο πως η επιβράβευση με λιχουδιά αποτελεί μια πιθανή εξέλιξη μετά από καλή συνεργασία με τον κηδεμόνα!

Γιατί δεν ξεχνάμε ποτέ πως…ο σκοπός αγιάζει τα μέσα!\

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορείτε να λαμβάνετε όλα μας τα νέα άρθρα κάνοντας εγγραφή στο Newsletter μας!

    *Απαιτείται