Συνήθειες και ρουτίνα: Για κάθε έναν από εμάς οι έννοιες αυτές έχουν διαφορετική βαρύτητα… όμως για τους τετράποδους φίλους μας, οι έννοιες αυτές έχουν άμεση επιρροή στην προσωπικότητά τους!

Πόσες φορές είδαμε τον σκύλο μας να είναι ανήσυχος αν δεν βγει βόλτα την καθιερωμένη ώρα, να παραπονιέται αν δεν τον ταΐσουμε την ώρα που περιμένει, να του τρέχουν τα σάλια την ώρα που τρώμε για γνωρίζει πως πολύ σύντομα θα του δώσουμε έναν μεζέ;!

Όλα αυτά πηγάζουν από τη δύναμη της συνήθειας για τον σκύλο μας, η οποία είναι τεράστια — είναι τα αποτελέσματα της ρουτίνας που διατηρούμε στην καθημερινότητά του και τον έχει κάνει να γνωρίζει τι θα ακολουθήσει, κάθε στιγμή της ημέρας.

Εσείς πώς θα αισθανόσασταν αν σας έλεγε κάποιος ότι για πάντα θα ξυπνάτε την ίδια ώρα, θα τρώτε την ίδια ώρα και θα βγαίνετε να περπατήσετε στην ίδια διαδρομή, την ίδια ώρα, κάθε μέρα;;

Ακούγεται αρκετά μονότονο; Έτσι ακριβώς νιώθει και ο σκύλος μας! Απλώς συμβιβάζεται γιατί δεν έχει άλλη επιλογή. Μερικές φορές μετά τον συμβιβασμό ο σκύλος μας προσαρμόζεται και μαθαίνει να ζει κατά αυτόν τον τρόπο, άλλες φορές όμως ο συμβιβασμός οδηγεί σε προβλήματα συμπεριφοράς, τα οποία εμφανίζονται εντονότερα όταν η ρουτίνα του σκύλου για κάποιο λόγο αλλάξει.

Οι λόγοι μπορεί να ποικίλλουν: διατροφική αλλαγή, μετακόμιση, διακοπές, νέο κατοικίδιο στο σπίτι, αλλαγή ωραρίου εργασίας του κηδεμόνα… ο σκύλος μας αντιδρά και πλέον είναι αργά, γιατί είναι άδικο να τον κατηγορήσουμε που παραπονιέται για την αλλαγή!

Αυτή η περίοδος που διανύουμε είναι ιδανική για να δράσουμε προληπτικά! Ας εκμεταλλευτούμε την παραμονή μας στο σπίτι για να “παίξουμε” με τη ρουτίνα….τη δική μας και του σκύλου μας!

Εμείς σας προτείνουμε να κάνετε την πρώτη και πιο ριζική αλλαγή!

ΑΦΉΣΤΕ ΣΤΟ ΡΑΦΙ ΤΟ ΜΠΩΛ ΦΑΓΗΤΟΥ!

Ξεχάστε το τάισμα σε μπωλ μια συγκεκριμένη ώρα και ξεκινήστε να ταΐζετε τον σκύλο σας ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ στιγμή της ημέρας ΚΑΙ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ και αν είστε! Είτε μέσω εκπαίδευσης & επιβράβευσης, είτε απλώς προσφέροντας του μέρος του φαγητού του!

Αυτό του μαθαίνει πως μπορεί να πάρει από εσάς κάτι λαχταριστό οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και τον προδιαθέτει θετικά σε νέες εμπειρίες! Γιατί κάθε φορά που του προσφέρετε φαγητό, τον επιβραβεύετε για μια καλή του συμπεριφορά. Και αν αυτό το συνδέσει με απλές συνήθειες όπως το να πηγαίνετε βόλτα μαζί, θα ξεκινήσει να συνεργάζεται μαζί σας πολύ καλύτερα σε όλα τα επίπεδα!

Στη συνέχεια, μπορείτε να μεταβάλετε ελαφρώς την ώρα και τη διάρκεια της βόλτας του και να της δώσετε έτσι έναν πιο ενδιαφέροντα και απρόσμενο χαρακτήρα! Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια ακόμα μικρή βόλτα μέσα στην ημέρα του(ποτέ δεν βλάπτει) και κάθε φορά να ακολουθείτε διαφορετική διαδρομή.

Η αλλαγή τόσο σημαντικών συνηθειών μπορεί στην αρχή να φέρει αναστάτωση αλλα πολύ σύντομα θα γεμίσει τον σκύλο μας με θετικά συναισθήματα όπως ενθουσιαμό, περιέργεια και προσμονή!

Ταυτόχρονα ο σκύλος μας θα εκπαιδευτεί στο να δέχεται την αλλαγή και να προσαρμόζεται ευκολότερα!

 

Μην ξεχνάτε — η εκπαίδευση έχει προληπτικό χαρακτήρα και μέσα από μικρά κόλπα, μπορούμε να αποφύγουμε μεγάλα προβλήματα!

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορείτε να λαμβάνετε όλα μας τα νέα άρθρα κάνοντας εγγραφή στο Newsletter μας!

    *Απαιτείται